פאול צלאן

פאול צֵלָאן (כך על פי ההגייה בגרמנית; ברומנית נהגה "צ'לאן" ובצרפתית "סלאן"; Paul Celan;‏ 23 בנובמבר 1920 – ככל הנראה 20 באפריל 1970) הוא שם העט של פאול אַנצֶ'ל, משורר ומתרגם יהודי יליד צ'רנוביץ, בוקובינה (אז צ'רנאוצי, בממלכת רומניה), שכתב בעיקר בשפה הגרמנית. צלאן נחשב על ידי בני סמכא מסוימים לגדול המשוררים הגרמנים במחצית השנייה של המאה ה-20, לגדול המשוררים היהודים במאה ה-20‏ ולאחד מגדולי המשוררים האירופאים בתקופה המודרנית.

ביוגרפיה
השנים הראשונות

הבית שבו גדל פאול צלאן בילדותו בצ'רנוביץ, ברחוב וסילקו 5, בימינו רחוב סקסגנסקי 5
נולד בשם פסח אַנצֶ'ל כבן יחיד במשפחה יהודית אורתודוקסית דוברת גרמנית. אביו היה לאו אנצ'ל-טייטלר (Leo Antschel-Teitler), טכנאי בניין, ואמו פרידריקה (Friedericke) מבית שראגר (Schrager). הוא גדל בעיר צ'רנוביץ, עיר רב-לאומית שבה נפגשו תרבויות שונות, צומת שאליו הגיעה ההשפעה האוסטרית האימפריאלית, שפגשה בלאומנות הרומנית המתעוררת – וכל זאת על רקע קהילה יהודית גדולה ומשכילה, שהצליחה להישאר מאוחדת אף שהכילה בני זרמים שונים – מחסידים ועד לכופרים גמורים, מציונים הדוגלים בעברית ועד ליידישיסטים.

צלאן למד את השפה הרומנית מחבריו למשחקים. אביו, אדם קפדן וקשוח ביחס לבנו, היה ציוני ורצה שבנו יתחנך בשפה העברית (דודתו של פאול, מינה, שהתגוררה יחד עם משפחתו, עלתה בשנת 1934 לארץ ישראל). לעומת האב, האם, פְרִיצִי (Fritzi), עמדה על החינוך בשפה הגרמנית, שפת התרבות באזור.

כפשרה בין ההשקפות המנוגדות של הוריו, בשנים 1927 – 1930 למד צלאן במקביל בבית הספר הפרטי היוקרתי "מייסלר" בשפה הגרמנית (שבו נרשם מסוף שנת 1926) ובבית הספר היהודי "שפה עבריה", שבו הושם דגש על לימוד העברית. הילד פאול התיישר יותר עם שאיפות אמו להשתלם כראוי בשפה הגרמנית ונרתע מפני לימוד העברית. בשנים 1930- 1934 המשיך בגימנסיה נוצרית אורתודוקסית לבנים, שבה נתקל לא פעם בגישה אנטישמיות תוקפנית של כמה ממוריו ובראשם לאון זופה, מורה לגאוגרפיה שמילא תפקיד בכיר בתנועה הלגיונרית הפאשיסטית. את לימודיו התיכוניים סיים בשנת 1938 בבית הספר התיכון "הוויווד הגדול מיכאי" (Marele Voievod Mihai).

לאחר טקס בר המצווה, זנח צלאן את העברית והציונות, היה לסוציאליסט ולתומך נלהב של הצד הרפובליקני במלחמת האזרחים הספרדית.